Kringeldamisest

Kodused kringlid pole olnud mu erilised lemmikud. Need olid söödavad vaid soojalt. Teisel päeval olid kringlid kivikõvad ja rändasid kompostihunnikusse.
Aga Koogimeistri FB grupis lisab iga päev mõni tore küpsetaja imelise kringli-pildi. Eriti ahvatlevad on tädi Rapuntsli ehk Toiduelamus´e kringlipildid 🙂 No ja kaua sa neid pilte ikka vaatad.
Nii ma siis otsustasingi, et proovin ka teha mahlase kringli. Sellise, mis on söödav ka järgmisel päeval. Trükkisin siis Google otsingusse “mahlane kringel”. Midagi leidsin (“Mahlase kringli saladused”, “Kringel. Põimi, punu, täida, naudi.”, “3 kringlit, 3 täidist”), kuid lõpuks pidin ikkagi tõdema, et ühte parimat retsepti polegi ja tuleb lihtsalt katsetama hakata. Ahjud on erinevad, täidised on erinevad ja ka pärmitainast saab teha väga erinevalt.
Otsustasin siis isadepäeva hommikuks kringli küpsetada.

Pärmitaina tegin nii:
25 g pärmi
50 g võid (soolaga või)
1,75 dl piima
45 g suhkrut
0,5 tl  kardemoni
300-325g nisujahu

Pudistasin pärmi kaussi ja puistasin suhkruga üle. Segasin pisut, et pärm läheks vedelaks.
Sulatasin või väikeses kausis. Lisasin toasooja piima ja valasin käesooja segu pärmi-suhkru segu hulka.
Sõtkusin vähehaaval juurde jahu (+kardemon), kuni sain ühtlase taina.
Katsin kausi rätikuga ja lasin soojas kohas kerkida. 1-1,5 tundi.
Kerkinud taina rullisin kergelt jahusel laual ruuduks. Määrisin tainale või-suhkrusegu (100g toasooja võid+80g suhkrut).
Ja nüüd võib katsetama hakata. Täidisesse sobib peaaegu kõik 😀 Kui täidiseained on ka tainale laotatud, tuleb see tihedalt rulli keerata ja pikkupidi pooleks lõigata ja tihedaks keerupatsiks põimida. Keerupatsi on lihtsam teha kui täidis on nö kuiv. Mahlaste pirnitükkide, rosinate ja riivitud martsipaniga rulli oli keeruline patsiks keerutada ja kringli välimus sai tugevalt kannatada. Aga kaneeli-Daimi-šokolaadi-rosina täidisega patsi oli väga mõnus teha.
Kringli tõstmine küpsetuspaberile on omaette teema 🙂 Aga jälle, katsetamise asi, et kuidas endal mugavam on. Mina libistan paberi patsi keerutamise ajal kringli alla ja siis koos paberiga pannile.Küpsetusaegadega olen samuti katsetanud. Esimene kringel oli ahjus 200 kraadi juures umbes 17 minutit. Ilus pruun, kuid vajus tänu mahlasele täidisele lössi. Siis proovisin 200 kraadi 20 minutit + 180kraadi 10 minutit. Kringli ilus välimus säilis, kuid kuivas väga ära. Viimast kringlit hoidsin ahjus 200 kraadi juures 12minutit + 180 kraadi juures 10 minutit. Ikka vajus kringel madalaks, aga vähemalt ei kuivanud ära.

Mul on nüüd kringli-palavik ja mu pere peab sööma kringlit iga päev, sest mina enne ei lõpeta katsetamist, kui saan valmis ideaalse kringli 😀

Täidis: halvaa-kakao-VanaTallinnasRosinad-kultuurmustikad

Täidis: kaneel-rosinad-Daimišokolaad Pool Daimist sulas kringlist välja, kuid maitse oli ikkagi väga hea.

Täidis: kaneel-rosinad-riivitud õun Katteks keetsin 20 minutit rõõskkoort(20%) + pruuni suhkurut(100g+100g). Lõpus lisasin 2spl võid.

 

Advertisements

2 thoughts on “Kringeldamisest

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s